با نظردهی به کیفیت محتوای ما کمک کنید.

شاید اولین سوالی که برای شما پیش بیاید این باشد که سیستم عامل چیست؟ باید بگوییم سیستم عامل یا Operating System نوعی نرم‌افزار سیستمی است که میان سخت‌افزار و نرم‌افزارهای دیگر قرار گرفته و با مدیریت کردن منابع سخت‌افزاری رایانه؛ بستری مناسب برای اجرای نرم‌افزارهای کاربردی فراهم می‌آورد؛ به طوری‌که نرم‌افزارها دیگر نیازی به ارتباط مستقیم با سخت‌افزار نداشته باشند و مدیریت آن را به سیستم عامل واگذار کنند. از سیستم عامل‌های دسکتاپ می‌توان به ویندوز مایکروسافت؛ لینوکس و مک شرکت اپل اشاره کرد و از سیستم عامل‌های موبایل می‌توان اندروید شرکت گوگل و iOS شرکت اپل را نام برد.
حال باید برای‌تان سوال پیش آمده باشد که پس فایل سیستم چیست و چه نیازی به آن هست؟ فایل سیستم یا file system که به فارسی می‌توان آن را سامانه‌ی پرونده‌بندی نام‌گذاری کرد، روشی با الگوی ثابت برای دسته‌بندی و سازمان‌دهی و ذخیره‌سازی اطلاعات بر روی ابزارهای ذخیره‌سازی اطلاعات نظیر هارد دیسک و SSD و فلش درایو و کارت حافظه و… است تا کنترل نحوه‌ی ذخیره، یافتن و خواندن داده‌ها ساده‌تر و منظم باشد. بدون وجود یک فایل سیستم، ذخیره سازی اطلاعات بر روی ابزارهای ذخیره‌سازی همانند ریختن کارت‌های به‌خصوصی درون کشوی بزرگی است که کارت‌های دیگری نیز پیش‌تر در آن ریخته شده و بنابراین با مخلوط شدن این کارت‌ها دیگر امکان پیدا کردن و خواندن هر دسته‌ی کارت‌ها ساده نبوده و ممکن‌ست حتا به علت وجود کارت‌های مشابه دیگر امکان جداسازی وجود نداشته باشد. سیستم فایل هر دسته کارت را که در مثال اطلاعات یک فایل خاص مثل یک فیلم یا عکس است؛ طوری داخل کشو به صورت مرتب جاسازی می‌کند که بعدها هر وقت نیازی به چنین دسته کارتی (آن فایل به خصوص) داشتیم؛ بلافاصله بتوانیم آن را از کشو خارج کرده و بخوانیم. برای این منظور شاید نیاز باشد دسترسی به فایل‌های خاصی نیز محدود به کاربران خاصی شود. فایل سیستم تمام فایل‌ها را از نظر سطح دسترسی؛ نام‌گذاری و پسوند فایل (فرمت فایل) و توصیفات فایل دسته‌بندی و کنترل و مدیریت می‌کند و مسیر دسترسی هر فایل بر روی ابزارهای ذخیره‌سازی را نیز نشانه‌گذاری می‌کند.
گوناگون بودن فایل سیستم به علت گوناگونی روش آنها برای مدیریت و کنترل فایل‌ها به طریقی‌ست که در بالا توضیح دادیم.


ما در کلینیک هارد ایران از هر نوع فایل سیستم و هر نوع سیستم عاملی پشتیبانی می‌کنیم. هر کدام از این فایل سیستم‌ها را که دارید و هر کدام از اتفاقات زیر برای‌تان افتاده با کلینیک هارد ایران تماس بگیرید:

  • فرمت شدن پاک کردن اشتباه فایل (حتی شیفت دیلیت Shift Delete)
  • فایل سیستم خراب یا همان Corrupted File System
  • پاک شدن Volume

مایکروسافت ویندوز پراستفاده‌ترین سیستم عامل جهان است. ویندوز مایکروسافت از فایل سیستم‌هایی چون NTFS و NTFS5 و FAT و FAT32 وexFAT و ReFS استفاده می‌کند. با این وجود NTFS پرکاربردترین فایل سیستم مورد استفاده روی کامپیوترهای ویندوزی است.


کامپیوترهای اپل که اغلب با نام مک شناخته می‌شوند همانند: پاور مک، مک پرو؛ آی‌مک؛ مک‌بوک؛ مک‌بوک‌ایر؛ مک‌بوک‌پرو و… دارای سیستم عامل اختصاصی شرکت اپل هستند. این سیستم عامل نیز با نام مک شناخته می‌شود (Mac OS). سیستم عامل مک از فایل سیستم‌های متفاوتی نسبت به ویندوز مایکروسافت استفاده می‌کنند.
فایل سیستم HFS یا Hierarchical File System توسط اپل در سال 1985 توسعه داده شده تا در هارد دیسک و فلاپی‌درایوهای این شرکت استفاده شود و تاکنون پراستفاده‌ترین فایل سیستم در محصولات این شرکت بوده. نسخه‌ی بهبهود یافته‌ی این فایل سیستم با نام +HFS در سال 1998 معرفی شد. شرکت اپل در سال 2017 فایل سیستم جدید Apple File System را معرفی کرد که به اختصار APFS نامیده می‌شود. این فایل سیستم روی سیستم عامل تمام محصولات اپل اعم از کامپیوترهای مک (macOS)، تبلت‌های آی‌پد (iPadOS)، گوشی‌های آیفون (iOS)، اپل تی‌وی (tvOS) و ساعت‌های اپل واچ (watchOS) مورد استفاده قرار می‌گیرد.


اغلب از فایل سیستم FAT32 و exFAT برای هارد دیسک‌های اکسترنال می‌شود تا بتوان به تعداد زیادی از دستگاه‌ها بدون مشکل متصل‌شان کرد.

دقت کنید که اغلب گوشی‌های اندرویدی از فایل سیستم FAT32 استفاده می‌کنند. فایل سیستم مورد استفاده غالب تلویزیون‌ها؛ ریسیورها؛ پخش‌کننده‌های چندرسانه‌ای و بیشتر ابزارهای پخش صوتی و تصویری FAT32 و exFAT است.


در کلینیک هارد ایران ما سایر سیستم عامل‌ها و فایل سیستم‌های اختصاصی آنها را نیز پشتیبانی می‌کنیم؛ از جمله:

  • NSS
  • Novel Netware
  • WAFL
  • DTFS
  • BTRFS
  • EAFS
  • HTFS
  • Xenix
  • Unixware

توانایی‌های منحصر به‌فرد ما و درک عمیق‌مان از نحوه‌ی ذخیره‌سازی داده‌ها بر روی ابزارهای ذخیره‌سازی اطلاعات به ما این امکان را می دهد که به سرعت سامانه‌ی نو یا قدیمی را بیاموزیم و با مهندسی معکوس به نحوه‌ی طراحی آنها پی ببریم. این موضوع به ما این امکان را می‌دهد که در چنین مواردی اقدام به طراحی و توسعه‌ی ابزارهای جدید کنیم.